Pregatirea centralei termice pentru iarna

Pregatirea centralei termice pentru iarna

Iarna ne bate la usa si este cazul sa ne pregatim si centrala termica pentru acest anotimp!

1. Pregatirea centralei pentru sezonul rece
– este recomandata verificarea si schimbarea bateriilor din termostatul electronic din ambient
– aerisirea caloriferelor – se poate face de catre utilizator de la aerisitorul manual de pe calorifer; astfel se vor incalzi caloriferele uniform.
– verificarea presiunii de apa din instalatie, presiune indicata de manometrul centralei; valoarea minima este intre 1 si 1,5 bar cand caloriferele sunt reci (presiune care trebuie sa fie atat iarna cat si vara) , iar cand acestea sunt calde sa nu depaseasca 2,5 bar – valoare maxima.
– curatarea filtrelor de sub centrala – pentru aceasta operatiune se recomanda apelarea la serviciile unui instalator autorizat

2. Optimizarea consumului de gaz

– consumul maxim de gaz are loc la functionarea pe apa calda de aceea sunt recomandate urmatoarele reglaje din butonul de apa calda al centralei: acest buton trebuie reglat astfel incat sa se poata obtine apa calda fara a combina la robinet cu apa rece; de multe ori acest buton este reglat la maxim si centrala incalzeste foarte tare apa, pe care trebuie sa o racim la robinet cu apa rece, astfel facem risipa de gaz si folosim apa rece de doua ori

3. Marirea duratei de viata a schimbatorului bitermic (teava in teava)

Schimbatorul bitermic (teava in teava) este acea componenta care asigurarea preparea de apa calda si incalzire, fiind practic doua schimbatoare in unul singur. Aceasta piesa se defecteaza foarte des, are un pret mare (aproximativ jumatate din pretul centralei) si utilizatorul poate prelungi viata acestei. componente.

Pentru a prelungi viata acestui schimbator recomand inchiderea bateriilor (robinetilor) cu bila pe apa rece, dupa ce ai terminat de folosit apa calda. Adica chiar daca ai dat drumul la apa calda, cand termini e bine sa invarti robinetul spre rece si apoi sa il inchizi. Astfel se evita socul de presiune creat de acesti robineti.

4. Protejarea centralei impotriva oscilatiilor de tensiune

In cazul in care tensiune de alimentare a centralei prezinta oscilatii se recomanda utilizarea unui stabilizator de tensiune pe priza centralei. Astfel se protejeaza placa electronica a centralei, piesa a carei pret incepe de la 600 lei. Stabilizatoare de tensiune se gasesc in magazinele de bricolaj si costa intre 120 si 150 lei.

5. Referitor la duritatea apei

In cazul in care locuiti intr-o zona cu apa calcaroasa (de ex. daca stati la casa si luati apa direct din fantana) se recomanda montarea unei centrale termice cu 2 schimbatoare de caldura, adica schimbator separat pentru prepararea de apa calda menajera. La aceste modele cu doua schimbatoare costurile de intretinere sunt semnificativ mai mici.Alimentarea cu apa rece a centralei e obligatoriu sa se faca in astfel de cazuri prin filtru decantor si filtru dedurizator.

Nu in ultimul rand se recomanda efectuarea verificarii tehnice periodice a centralei termice la timp, adica cel putin o data la doi ani. Aceasta verificare trebuie facuta de o firma autorizata ISCIR – Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat.

sursa: www.servicecentralecluj.wordpress.com

Daca aceste operatiuni vi se par prea dificile, apelati cu incredere la : echipa NOC Clean

Tags: , , centrale termice

Author Description

NOC Clean

Response to this project

characters left

No comments yet.